BLOG #3 DE MAGIE VAN MARIE 

Marie Kondo. Sinds ze ook Netflix onveilig heeft gemaakt, kun je echt niet meer om haar heen. De Japanse opruimgoeroe waar je volgens een strikt regime en in een vaststaande volgorde door je huis heen gaat om alle zooi voorgoed uit je leven te verbannen. Ook bij mij thuis staat dit al een tijdje op de planning (let wel, ik ga voor de ‘light editie’, want ik ken wel activiteiten die bij mij meer ‘joy sparken’). 

Maar wat kan Marie ons leren als het gaat om werkgeluk? 

Ik heb me wat verdiept in de methode en zag een aantal parallellen voor hoe je KonMari ook kan toepassen op de werkvloer. Ik blijf even weg van de ‘clean desk policy’ en manieren om je werk beter te structureren, en kijk juist naar de achterliggende filosofie die je een ander perspectief op je werk kan geven en handvatten kan bieden om zelf meer te floreren. 

Mobirise'Does it spark joy?' 

1. Het belangrijkste principe: ‘does it spark joy’,  

Leer herkennen waar jij gelukkig van wordt. Probeer bewust te worden van de activiteiten waar jouw energieniveau sky high van wordt. Zo krijg je inzicht in de werkzaamheden die bij jou ‘joy sparken’. Deze moet je zien uit te bouwen in je werk. Net zo belangrijk is het afbouwen (weggooien) van werkzaamheden en gewoonten die geen energie geven. Kun je je werk anders indelen? Of misschien moet je wel op zoek naar een andere baan om meer joy te ervaren? 

2. Bezieling  

Volgens Marie hebben spullen een ziel. Zo bedankt Marie iedere dag haar eigen handtas voor een dag trouwe dienst. Nu gaat dit mij persoonlijk wat ver, maar het dankbaar zijn voor jouw werkzaamheden en de mensen om jou heen is essentieel. Kun je wat vaker stilstaan bij hoe bevoorrecht je bent met jouw werk, genieten van kleine successen of het bedanken of complimenteren van een collega? Zo leer je werken met meer bezieling. De kracht van dankbaarheid als emotie is enorm.  

3. Less is more 

Tegenwoordig zijn we allemaal koning in het multi-tasken. We houden alle ballen hoog: veel verschillende to do’s en verwachtingen op werk, onze gezinnen, vrienden, familie, fit zijn, reizen, zo kan ik nog even doorgaan. Hierdoor zijn we vaak niet met onze gedachten in het hier en nu. In het gesprek wat we voeren met onze manager, wanneer we ons kind naar bed brengen, of bij het lezen van deze blog. Probeer te minimaliseren in hoe vol je je dag stopt en de verwachtingen die je hebt van jezelf. Daag jezelf uit minder te doen, maar daar meer van te genieten. Dit maakt je leven eenvoudiger, maar rijker.  

Een lege, opgeruimde kledingkast, met daarin een paar items die je goed staan en waarin je je geweldig voelt. Het geeft overzicht en focus en maakt mogelijk dat je je aandacht aan andere, waardevollere, dingen kunt besteden. Zo is het ook met bovenstaande ogenschijnlijk simpele principes. Ze zijn life changing, als je ze dagelijks kunt toepassen.   

 Meer weten over tactieken die zorgen voor meer bezieling in je werk en hoe ik deze principes verweef in team- en leiderschapstrajecten? Klik hier.

Floreer modelANDERE BLOGS

blog 1

#1 VEERKRACHTIG VERANDEREN

Veerkrachtig veranderen, een mooie volzin die tot de verbeelding spreekt, maar wat is het precies?


blog 2

#2 INTRINSIEKE MOTIVATIE  

Het recept voor 'ziek' veel motivatie.blog 4

#4 GEKLEURDE BRIL


Wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde van drijfveren en kleurenprofielen?


Photo by CDC on Unsplash

#5 VEERKRACHT IN QUARANTAINETIJDEN

Hoe werk je in deze tijden van quarantaine aan je werkgeluk? Waar heb je zelf invloed op? En wat kun je hier als leidinggevende of werkgever in betekenen?

MARTHE VAN DER MOLEN

Marthe werkt op een waarderende manier aan cultuur- en organisatieverandering. Met een no-nonsense en participatieve aanpak gebruikt ze verandering om meer bevlogenheid te creëren in teams en organisaties.CONTACT

Marthe@meauve-advies.nl
06-12991453Page was designed with Mobirise