BLOG #5 VEERKRACHT IN QUARANTAINETIJDEN 

Hoe werk je in deze tijden van quarantaine aan je werkgeluk? Waar heb je zelf invloed op? En wat kun je hier als leidinggevende of werkgever in betekenen? Niet alleen nu, maar waar moet je oog voor hebben als we overgaan naar het ‘nieuwe normaal’?

I
k ging hierover in gesprek met Evelien Veenman. 

Evelien werkt sinds 2016 als CHO en is een expert op het gebied van werkgeluk. Een open en easy going gesprek, geen standaard podcast. Wil je heel graag luisteren maar heb je echt geen tijd met werk en rondrennende kinderen? Dan maken we het makkelijk voor je en hebben we een samenvatting gemaakt!

- Hoe zijn de afgelopen weken voor haar geweest als startende zzp’er? 
- Wat betekent werkgeluk volgens haar en juist in deze tijden?
- Welke tips kun je zelf meenemen of als werkgevever richting jouw medewerkers communiceren?


'Waar moet je oog voor hebben als we overgaan naar het ‘nieuwe normaal'?

#1 Hoe kom je deze quarantaine tijden goed door?

- Corona hakt erin, zeker als zelfstandig ondernemer, maar ook als werknemer is je werkritme         waarschijnlijk totaal veranderd. Er is maar één manier die helpt om hier effectief mee om te     gaan en dat is acceptatie. Het erkennen dat het nu zo is en dat dit rot kan voelen. Niet volledig     in Netflix duiken, niet extreem in de hard werken ‘modus’ gaan. Accepteer de situatie en dat je     niet altijd even productief kunt zijn.
- Zoek de verbinding op en deel hoe jij nu met de crisis omgaat. Gun het jezelf dat je je nu     misschien minder gelukkig mag voelen en ga hierover in gesprek met je collega’s,     vrienden/vriendinnen of gezinsleden.
- Vind voor jezelf een goede routine die jouw gelukshormonen stimuleert. Dus niet alleen maar     binnen zitten, onvoldoende slapen, te veel koffie. Begin de dag vroeg, eet gezond, slaap     voldoende, pak je buitenlucht.
- Ervaar juist in deze tijden wat jou uit balans brengt en wat jou vervolgens weer helpt om grip te     krijgen op de situatie en weer op te laden. Dit zijn ultieme inzichten die je veel kunnen     brengen in de rest van je leven.  
- Wees dankbaar, wat heb je allemaal wel? Hoe kun je nu soms je oude leven zo waarderen? Je     collega’s? Je normale routine? Wat biedt deze crisis mij wel? Bijvoorbeeld het ervaren van     minder sociale druk.


#2 Tips voor een goede werkroutine en het ervaren van voldoening aan het einde van de dag

- Wanneer ben jij het meest productief? Probeer die momenten echt voor werk vrij te houden
- Beweeg voldoende.
- Doe een werkoutfit aan waarin jij productief bent.
- Stel één doel voor die dag, waarvan je zeker weet dat je het kunt behalen, dit geeft focus en       voldoening voor die dag.
- Stop met forceren, wanneer werken niet gaat. Ga douchen, ga naar buiten, pak een boek erbij.     Geef aandacht aan wat er op dat moment is. 

#3 Een aantal reflectievragen die je jezelf of bijvoorbeeld aan je team kunt stellen

- Wat ontdek jij tijdens deze corona tijd? Wat maakt jou gelukkig?
- Welk natuurlijk ritme past jou?
- Hoe wil je dit meenemen in je ‘nieuwe normaal na deze periode?

#4 Een aantal tips voor de leidinggevende

- Blijf in verbinding met je medewerkers.
- Geef ruimte aan werknemers door bijvoorbeeld te zeggen: We begrijpen dat je nu geen 8 uur of     zelfs 6 uur op een dag kunt maken. Bespreek wel concrete en haalbare resultaten met         medewerkers en benoem waarom ze belangrijk zijn voor jou of voor de organisatie.
- Help je medewerkers met tips om een nieuwe ‘werkroutine’ te vinden.
- Kijk of je toch veel persoonlijke aandacht kunt geven aan medewerkers. Bel ze op (geen video)     of ga als het kan even met ze wandelen (uiteraard op 1,5 meter afstand) .
- Wanneer je belt/ wandelt: Blijf uit de valkuil om over vakinhoud te gaan praten. Vraag hoe het     gaat met de medewerker en hoe hij/ zij deze periode ervaart. Laat zelf ook weten hoe het met     jou gaat (stel je kwetsbaar op).
- Stimuleer dat collega’s elkaar ook contacten/ bellen.
- Zorg dat je medewerkers een goede thuis werk plek hebben. Faciliteer indien nodig dan ook     de juiste middelen.
- Probeer online gezamenlijk te lunchen/ een koffiemoment te plannen voor jouw team. Juist die     informele momentjes zijn belangrijk voor de verbinding in je team.
- Bied een toekomstperspectief. Blijf weg uit het paniekvoetbal. Behoud de rust, welk     perspectief kan ik aan mijn team bieden? Waar kunnen mijn teamleden nu al aan bijdragen in     hun eentje vanuit huis? Dit motiveert medewerkers, ze weten waar ze het voor doen. 
- Doe de dingen die je altijd al met je team had willen doen. Waar willen zij innoveren
- Welke dingen uit het werk bevallen nu niet/kunnen beter? Wellicht kun je een hackathon doen     met je team? 
- Plan een online sessie met je team in over energiebalans: wat vreet energie bij ons? En     waar laden we als team van op? Welke dingen kunnen we daar nu al in veranderen?


En straks, hoe gaan we weer back to normal?
Het oude normaal bestaat niet meer. Het kan een valkuil zijn om hier weer helemaal naar terug te gaan (en hier veel te hard in te willen lopen), terwijl medewerkers nieuwe inzichten en diepgaande reflectiemomenten hebben gehad. Neem de tijd om met medewerkers (bijvoorbeeld in een teamsessie van een dag of dagdeel) te kijken naar:

1. Wat waardeerden we aan onze samenwerking en manier van werken vóór Corona? Wat heeft     de quarantaine ons gebracht?

2. Wat zouden wij wensen in termen van de manier we ons werk inrichten of ons werkgeluk     vorm geven?
3. Het samen creëren van een nieuwe routine. Als je kijkt naar het onderwijs bijvoorbeeld: kunnen     we de werkdruk verlagen d.m.v dingen die we hebben toegepast tijdens de crisis?

Is je nieuwsgierigheid aangewakkerd en wil je meer luisteren? Luister dan ook zeker de podcast waarin we op easy-listening manier ingaan op bovenstaande onderwerpen. 

Wil je sparren over jouw situatie en hoe jij nu/ maar ook straks goed in verbinding blijft met je team en/of het werkgeluk een boost kunt geven? Neem dan contact op, we helpen je graag in deze tijden!

Lucky Shots

Lucky shots podcast

Dé podcast voor Young Professionals en hun werkgevers, met een positieve kwinkslag en uitstapjes naar andere vakgebieden: veranderkunde, werkgeluk en leiderschap. 

ANDERE BLOGS

blog 1

#1 VEERKRACHTIG VERANDEREN

Veerkrachtig veranderen, een mooie volzin die tot de verbeelding spreekt, maar wat is het precies?

blog 2

#2 INTRINSIEKE MOTIVATIE  

Het recept voor 'ziek' veel motivatie.

blog 3

#3 DE MAGIE VAN MARIE

Wat kan Marie Kondo ons leren als het gaat om werkgeluk?

blog 4

#4 Gekleurde bril

Wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde van drijfveren en kleurenprofielen?

MARTHE VAN DER MOLEN

Marthe werkt op een waarderende manier aan cultuur- en organisatieverandering. Met een no-nonsense en participatieve aanpak gebruikt ze verandering om meer bevlogenheid te creëren in teams en organisaties.CONTACT

Marthe@meauve-advies.nl
06-12991453Web page was designed with Mobirise