BLOG #1 Veerkrachtig Veranderen

Veerkrachtig veranderen, een mooie volzin die tot de verbeelding spreekt, maar wat is het precies? Van veel mensen krijg ik die vraag naar aanleiding van het starten van MEAUVE. Het leek me een mooi onderwerp voor een blog. So here it is! 

Veranderen volgens de Caluwé & Vermaak of bijvoorbeeld volgens de methodiek van Mc Kinsey. Beide zijn waardevolle manieren om naar verandering te kijken en een aanpak/ strategie te kiezen. Beide nodigen ze ook uit tot het uitstorten van een groot blik aan interventies over de organisatie. Het roept vaak het gevoel op bij medewerkers dat ze niet betrokken zijn bij de verandering, dat de verandering ergens anders bedacht is en dat ze het allemaal wel afwachten, dat het hun tijd wel duurt. Ik herken het zelf ook als dingen voor mij bedacht worden, ik ben minder betrokken en neem minder initiatief. En laten we eerlijk zijn, als jij de verandering ondergaat omdat hij ergens anders in de organisatie is bedacht, of je duidelijk het idee heb dat er voor jou wordt gedacht, dan komt het niet dichtbij. Het raakt je niet. Je intrinsieke motivatie wordt simpelweg niet aangesproken. Denk maar eens terug aan de laatste organisatieverandering die jij bewust bent ‘ondergaan’. Wat vond en voelde je nou echt? Gaf jij zelf invulling aan de verandering? Of onderging je hem? 

Mobirise

Denk maar eens terug aan de laatste organisatieverandering die jij bewust bent ‘ondergaan’. Wat vond en voelde je nou echt? Gaf jij zelf invulling aan de verandering? Of onderging je hem? 

Dit is precies waar Veerkrachtig Veranderen over gaat. De verandering persoonlijk maken en zorgen dat mensen vanuit hun eigen intrinsieke motivatie en veerkracht gaan bewegen. Erop vertrouwen dat zij vanuit hun beste kunnen hier aan bijdragen. Ik noem het bewust bijdragen. Te vaak hoor en lees ik dingen over mensen in beweging brengen of laten meebewegen (of check de woordkeuze hierboven ‘ondergaan’’). Maar dit gaat altijd uit van een kracht buiten de mensen zelf. Hoe mooi zou het zijn als mensen vanuit zichzelf en hun eigen veerkracht dingen anders gaan doen en richting het doel bewegen? Omdat ze vinden dat het anders moet en hier zelf ook gelukkiger van worden? 

Tabel: Veerkrachtig Veranderen vs. 'Traditioneel Veranderen' 

Mobirise


Het begint dan ook door mensen zich te laten ontwikkelen in hun eigen veerkracht en persoonlijk leiderschap. Hen leren om leiderschap te nemen over hun eigen gedachten, gevoelens en acties. Zich te leren uitspreken en dicht te laten blijven bij waar zij blij van worden en hun talenten en ambities liggen. Alleen dan krijg je bevlogen mensen die veranderen omdat het bij ze past én het de organisatie dient. Een win-win die iedere organisatie de sleutel geeft tot succesvolle verandering én behoud van medewerkers.

Meer weten? Vind hier meer info over de methode voor veerkrachtig veranderen

MobiriseANDERE BLOGS

Blog 2

#2 INTRINSIEKE MOTIVATIE


Het recept voor 'ziek' veel motivatie.blog 3

#3  DE MAGIE VAN MARIE


Wat kan Marie Kondo ons leren als het gaat om werkgeluk?blog 4

#4 GEKLEURDE BRIL


Wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde van drijfveren en kleurenprofielen?


Photo by CDC on Unsplash


#5 Veerkracht in quarantainetijden 

Hoe werk je in deze tijden van quarantaine aan je werkgeluk? Waar heb je zelf invloed op? En wat kun je hier als leidinggevende of werkgever in betekenen?  

MARTHE VAN DER MOLEN

Marthe werkt op een waarderende manier aan cultuur- en organisatieverandering. Met een no-nonsense en participatieve aanpak gebruikt ze verandering om meer bevlogenheid te creëren in teams en organisaties.CONTACT

Marthe@meauve-advies.nl
06-12991453Mobirise page software - Find out