BLOG #6 WAT JE NODIG HEBT ALS TEAMCOACH.

Goede leermeesters, een gezonde dosis lef en vooral ook op je bek durven gaan. 

Voor mijn podcastreeks ging ik in gesprek met Floor Daver. In deze eerste blog uit een reeks vind je de belangrijkste inzichten die ik besprak met Floor. 


Over vlieguren maken en erop springen

Je kunt alleen maar het vak van teamcoach leren door te doen. Door het maken van vlieguren, leer je veel over patronen in groepen, jouw stijl van interveniëren en over het effect van jouw interventies. Hierbij zul je de ene keer succesvoller zijn dan de andere. Wanneer is een interventie raak? Durfde je te benoemen of liet je het moment ‘lopen’? Je kunt het niet vanaf moment één ‘goed doen’. Het op je bek gaan, ervaren wanneer je minder krachtig bent of welke personen jou ‘triggeren’ zijn misschien nog wel de meest belangrijkste lessen (hierover meer in de volgende blogs, dus stay tuned!). Zo ontwikkel je je eigen interventierepertoire, kun je op het juiste moment ‘er op springen’ en bouw je aan je eigen stevigheid en leiderschap voor de groep.


Over goede leermeesters

De kunst afkijken blijkt voor veel mensen een waardevolle manier van leren. Van wie wil jij leren in het vak? Aanschouw hoe deze persoon intervenieert. Zie hoe hij/ of zij worstelt. Nog beter: een leermeester die zijn/haar afwegingen bewust met jou deelt en je mee laat denken. Deze personen zijn goud waard en kunnen je inspiratie geven in hoe zij met de groep werken, maar ook juist je eigen kracht doen laten inzien.'Als teamcoach ben je niet dé oplossing voor alle problemen, je kunt het proces niet versnellen, Je kunt het alleen laten beginnen'

Over je eigen talenten leren kennen

Welke accenten leg jij in jouw werk met teams? Wat gaat jou gemakkelijk af? Kun je jouw talent echt zien en leren gebruiken/ uitbreiden? Het kan soms ongemakkelijk voelen dat jij dingen anders aanpakt dan jouw (seniore) collega’s? Wat is het effect? Is de interventie geslaagd? Maakt het wat los? Er is niks mis mee om je talent meer naar voren te brengen en er meer voor te gaan staan!

Over hard werken versus achterover leunen

Als teamcoach ben je niet de oplossing voor alle problemen. Je kunt het proces niet versnellen, je kunt het laten beginnen. Sterker nog als mensen jou zien als redder, kun je je afvragen of de contractering goed is geweest. Je gaat observeren, een goede intake doen, passende werkvormen kiezen en gedrag benoemen. Je moet er op springen als het ijzer heet is, wanneer het moment krachtig is. Maar je moet ook vooral weten wanneer je achterover moet leunen en de groep de groep moet laten. Zij moeten uit eindelijk hun gedrag veranderen en hier met elkaar uitkomen. Het vinden van die balans tussen hard werken en achterover leunen komt ook naarmate je vlieguren toenemen.

Nieuwsgierig naar meer details of het gesprek dat ik had met Floor? Luister dan hier de podcast terug.

Lucky Shots

Lucky shots podcast

Dé podcast voor Young Professionals en hun werkgevers, met een positieve kwinkslag en uitstapjes naar andere vakgebieden: veranderkunde, werkgeluk en leiderschap. 

ANDERE BLOGS

blog 1

#1 VEERKRACHTIG VERANDEREN

Veerkrachtig veranderen, een mooie volzin die tot de verbeelding spreekt, maar wat is het precies?

blog 2

#2 INTRINSIEKE MOTIVATIE  

Het recept voor 'ziek' veel motivatie.

blog 3

#3 DE MAGIE VAN MARIE

Wat kan Marie Kondo ons leren als het gaat om werkgeluk?

blog 4

#4 Gekleurde bril

Wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde van drijfveren en kleurenprofielen?

MARTHE VAN DER MOLEN

Marthe werkt op een waarderende manier aan cultuur- en organisatieverandering. Met een no-nonsense en participatieve aanpak gebruikt ze verandering om meer bevlogenheid te creëren in teams en organisaties.CONTACT

Marthe@meauve-advies.nl
06-12991453Built with Mobirise