BLOG #7 VRIJ INTERVENIEREN

Voor mijn podcastreeks ging ik in gesprek met Floor Daver. In deze tweede blog met inzichten uit dit gesprek lees je alles over de kunst van het (vrij) interveniëren in groepen.


Vaak word je er als teamcoach bij gehaald wanneer het in teams niet helemaal soepel loopt of teams willen werken aan het (nóg) beter maken van hun samenwerking. Dit maakt automatisch dat je als teamcoach zelf ook goed met spanningen, conflicten of andere lastige situaties moet kunnen omgaan en er vaak boven zult moeten staan. Hoe zorg je ervoor dat het je niet raakt en dat je ‘vrij’ kunt blijven interveniëren?


Zelfbewustzijn

De eerste stap die je als teamcoach te maken hebt is het ontwikkelen van veel zelfbewustzijn. Hoe goed ken jij jezelf? Wanneer krijg jij het lastig? Met welke mensen heb jij moeite en weet je hoe dat komt? Wanneer je jezelf beter leert kennen, bouw je ook meer bewustzijn op over jouw reacties. Je kunt hier zelf mee aan de slag gaan in een persoonlijk ontwikkeltraject, of je kunt bijvoorbeeld 1-op-1 een goede coach inschakelen die met jou kijkt naar je eigen ontwikkeling, overtuigingen en effectieve en minder effectieve patronen. 
'Zo kun je leren dat je dit signaal nú krijgt, maar het gevoel wat je eraan koppelt bijvoorbeeld komt door momenten uit je eigen verleden.'

Weten wat jouw gevoelige snaar is

Door aan je zelfbewustzijn te werken, leer je op welke plekken deelnemers (of zelfs een hele groep) kunnen duwen, waardoor jij even niet meer effectief kunt functioneren of je jezelf zult moet herpakken. Wat roept een deelnemer dan bij jou op? Dit kan van alles zijn vanuit een hele primaire reactie. Een paar voorbeelden van gedrag die je misschien kunt herkennen zijn de volgende: 

- het opstandige kind worden: zelf in de verdediging schieten omdat jou gevoelsmatig onrecht wordt aangedaan

- volledig bevriezen of stilvallen: het raakt je zo, het doet echt pijn, je kunt even helemaal niet reageren

- je gaat meelachen/ grapjes maken met de groep vanuit ongemak: het mag niet ongemakkelijk/onveilig worden. Terwijl het er juist onveiliger door wordt

- je blijft helemaal weg van de onderstroom en de gevoelige onderwerpen, omdat de onzekerheid van wat er te gebeuren staat in de groep te groot is. Je neemt de angst/ het patroon van de groep over. 

Wanneer je deze plekken voor jezelf kent. Kunt je makkelijker omgaan met je eigen reactie. Zo kun je leren dat je dit signaal nú krijgt, maar het gevoel wat je eraan koppelt bijvoorbeeld komt door momenten uit je eigen verleden. Dit kan onwijs helpen om razendsnel te schakelen en nog steeds effectief te blijven voor de groep. 


In het moment kunnen zijn

Als teamcoach is het ontzettend belangrijk dat je met je volle bewustzijn in het hier en nu bent en probeert te voelen wat er bij jou gebeurt vanbinnen, zodat je snel kunt schakelen en vervolgens kunt interveniëren. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn bijvoorbeeld:  

- Voel je spanning/ irritatie/boosheid/angst/blijdschap (of iets anders)?

- Is dit gevoel van jou of komt het vanuit de groep?

- Moet je dit (nu) adresseren?

- Hoe kun je dat het beste doen (en moet jij dat doen)?

- Als het antwoord op bovenstaande vragen ja is: begin altijd met het toetsen bij de groep, dit kun je bijvoorbeeld doen door te zeggen: ik ervaar dit, klopt dat? Hoe komt dat?


Hopelijk helpen bovenstaande stappen al in het vrijer interveniëren.

Ben je nieuwsgierig naar meer tips of het hele gesprek dat ik had met Floor? Luister dan hier de podcast terug.Lucky Shots

Lucky shots podcast

Dé podcast voor Young Professionals en hun werkgevers, met een positieve kwinkslag en uitstapjes naar andere vakgebieden: veranderkunde, werkgeluk en leiderschap. 

ANDERE BLOGS

blog 1

#1 VEERKRACHTIG VERANDEREN

Veerkrachtig veranderen, een mooie volzin die tot de verbeelding spreekt, maar wat is het precies?

blog 2

#2 INTRINSIEKE MOTIVATIE  

Het recept voor 'ziek' veel motivatie.

blog 3

#3 DE MAGIE VAN MARIE

Wat kan Marie Kondo ons leren als het gaat om werkgeluk?

blog 4

#4 Gekleurde bril

Wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde van drijfveren en kleurenprofielen?

MARTHE VAN DER MOLEN

Marthe werkt op een waarderende manier aan cultuur- en organisatieverandering. Met een no-nonsense en participatieve aanpak gebruikt ze verandering om meer bevlogenheid te creëren in teams en organisaties.CONTACT

Marthe@meauve-advies.nl
06-12991453Created with Mobirise bootstrap template