Recensie Durf te leiden

Net als “De kracht van kwetsbaarheid” van dezelfde auteur, is “Durf te leiden” van Brené Brown ook een prachtige reis van zelfreflectie en waardevolle inzichten.

Aan de hand van haar persoonlijke ervaringen als leider, het omgaan met harde feedback en het leerproces dat zij zelf heeft ondergaan, neemt Brown je mee en zorgt ze er voor dat ook dat jij je open gaat stellen voor zelfreflectie en groei. Daarnaast komen er in het boek legio praktijkvoorbeelden van échte leiders en hun struggles voorbij, die een dieper inzicht geven in leiderschapsdilemma’s en hoe ze op te lossen

Ik vind het mooi hoe Brené Brown dit soort ‘zachte’ onderwerpen heel concreet en meetbaar maakt. Ik geloof zelf heel erg dat het goed kunnen omgaan met thema’s als kwetsbaarheid en vertrouwen leiderschap effectiever maakt en zorgt voor beter presterende teams en organisaties. Dit boekt geeft daar weer een vernieuwde en misschien nog wel integralere kijk op.

Hieronder volgen een aantal quotes die de kracht van dit boek in mijn ogen het meest duidelijk maken. Ik kies bewust een keer voor deze vorm, omdat ik denk dat het de quotes zijn die je het meeste kunnen bijblijven uit de boeken van Brown.:

        1. ‘We moeten ons kwetsbaar opstellen om vertrouwen op te bouwen, het         meest lastige in nieuwe situaties en teams. Maar als je het durft is het         prachtig’.

        2. ‘Vertrouwen is de opstapeling van kleine momenten en wederzijdse         kwetsbaarheid in de loop van de tijd. Vertrouwen en kwetsbaarheid groeien         samen: als je een van beide beschaamt, maak je beide kapot’.

        3. ‘Achter een pantser kun je niet ten volle groeien en bijdragen’.

        4. ‘Het probleem is dat we de moed doden als we het hart gevangen zetten’

Brown geeft ook mooie tips over hoe jij achter je ‘pantser’ vandaan kunt komen of je pantser kleiner kunt maken. Zo kun je feedback vragen aan een vaste groep mensen. Deze noemt Brown jouw ‘vierkante team’. Een groep waarvan jij feedback op prijs stelt en waardeert, omdat ze van je houden dánkzij jouw imperfecties. Deze namen schrijf je op een briefje van 2,5 bij 2,5 cm en vraag je regelmatig om feedback. Ook neem je van deze groep de feedback meer ter harte en kun je soms de feedback van anderen juist bewust eens wat minder zwaar laten wegen.

Foto door Designecologist via Pexels

Het probleem is dat we de moed doden als we het hart gevangen zetten’ 

Richting het einde van het boek gaat Brown dieper in op de term ‘vertrouwen’. In mijn werk als team- en leiderschapscoach herken ik dat het lastig kan zijn voor leidinggevenden of teamleden om het hebben of juist het ontbreken van vertrouwen bespreekbaar te maken. Dat komt omdat het zo’n heftig onderwerp is, dat vaak bij de ander ook meteen een hele gevoelige snaar raakt. Door vertrouwen op te knippen in verschillende onderdelen: grenzen, betrouwbaarheid, aanspreekbaarheid, vertrouwelijkheid, integriteit, niet oordelen en ruimhartigheid, maakt Brown het makkelijker om hierover in gesprek te gaan (zie het boek voor een uitleg en gedragsvoorbeelden van deze onderdelen van vertrouwen).

Na het lezen van Durf te leiden kijk ik met andere ogen naar mezelf en naar de leiders om mij heen. In iedere situatie heb je een keuze, kies jij bewust voor het pantser? Of voor het moedig zijn? Gevoelsmatig is dit een hele krachtiger metafoor die ik iedereen gun. Lezen dus!


Bestel het boek Durf te leiden hier. 

Durf te leidenBLOGS

Mobirise

#1 VEERKRACHTIG VERANDEREN

Veerkrachtig veranderen, een mooie volzin die tot de verbeelding spreekt, maar wat is het precies? 

Mobirise

#2 INTRINSIEKE MOTIVATIE

Het recept voor 'ziek' veel motivatie

Mobirise

#3 DE MAGIE VAN MARIE


Wat kan Marie Kondo ons leren als het gaat om werkgeluk?

Mobirise

#4 GEKLEURDE BRIL


Wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde van drijfveren en kleurenprofielen?

MARTHE VAN DER MOLEN

Marthe werkt op een waarderende manier aan cultuur- en organisatieverandering. Met een no-nonsense en participatieve aanpak gebruikt ze verandering om meer bevlogenheid te creëren in teams en organisaties.CONTACT

Marthe@meauve-advies.nl
06-12991453Mobirise free creator - Check it