Recensie Slimmer met het systeem

Slimmer met het systeem - 'Een kort maar krachtig boek'

In eerste instantie heeft de cover van Slimmer met het systeem wat weg van een ICT boek voor dummies. De binnenkant zal je dan ook verrassen. Imre Tijsse Klasen heeft namelijk als missie om met dit boek een toegankelijke blik te werpen op systemisch werken in organisaties. Eens kijken of dat gelukt is.

Tijsse Klasen is opgeleid door o.a. Jan Jacob Stam en de basisprincipes van systemisch werken zijn daarmee dan ook verweven in het gehele boek. Het boek biedt leidinggevenden een andere kijk op typische organisatiethema’s en dilemma’s zoals weerstand en verandering. Zo is weerstand vaak een uiting van loyaliteit aan iets of iemand in het systeem. Bijvoorbeeld iemand die ontslagen is, een oude leidinggevende of een team dat opgeheven is. Het is goed om dit je te beseffen als leidinggevende, zodat je kunt erkennen wat er speelt en je je kunt verbinden met deze persoon en zijn of haar weerstand.

Tijsse Klasen staat ook stil bij het begrip ‘holding space’. Dat is misschien wel de meest belangrijke vaardigheid voor (midden)manager. Het bewust creëren van verbinding, eenheid, ruimte met jouw medewerkers. Daarnaast is het een ontzettende kracht om werkelijk te erkennen wat er is. Soms zonder het te willen veranderen.

In de trajecten voor (midden)managers die ik begeleid integreer ik ook altijd systemische aspecten. Niet alleen kijken, maar ook luisteren en je lijf gebruiken. Zo leren deelnemers ook te luisteren naar zaken zoals:

- welke woorden hoor je die extra lading hebben?

- wat wordt er niet gezegd?

- wat voel je aan sensaties in jouw lichaam?

In het boek van Tijsse Klasen vind je achterin nog veel meer mooie vragen die helpen om met een systemische bril te kijken.

Foto door Designecologist via Pexels

'Ook voor veranderaars is het boek waardevol. Het systemisch perspectief kan dan ook maken dat je andere interventies kiest of eerst bij jezelf als veranderaar te rade kunt gaan.' 

Tijsse Klasen benoemt er een paar. Kun jij bijvoorbeeld echt luisteren en kijken naar het verleden én de toekomst in de organisatie? Je kunt dit zelf doen door bijvoorbeeld te visualiseren dat je met één been in het verleden staat en met één been in de toekomst. Wat zie je en ervaar je dan?

Vervolgens geeft Tijsse Klasen een aantal bekende fenomenen een ander gezicht. Zo kijk je na het lezen van dit boek heel anders aan tegen bijvoorbeeld feedback, burn-out en anciënniteit.

Slimmer met het systeem is een kort maar krachtig boek en is goed weg te lezen in een dagdeel. Daarna zul je het echt in je eigen werkpraktijk moeten ervaren. Hoe zie jij het systeem om jou heen, herken je de fenomenen die Tijsse Klasen beschrijft? Zo krijg je als leidinggevende steeds meer grip op wat in eerste instantie onzichtbaar lijkt, maar toch zo bepalend is.


Bestel het boek Slimmer met het systeem hier. 

Slimmer met het systeemBLOGS

Mobirise

#1 VEERKRACHTIG VERANDEREN

Veerkrachtig veranderen, een mooie volzin die tot de verbeelding spreekt, maar wat is het precies? 

Mobirise

#2 INTRINSIEKE MOTIVATIE

Het recept voor 'ziek' veel motivatie

Mobirise

#3 DE MAGIE VAN MARIE


Wat kan Marie Kondo ons leren als het gaat om werkgeluk?

Mobirise

#4 GEKLEURDE BRIL


Wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde van drijfveren en kleurenprofielen?

MARTHE VAN DER MOLEN

Marthe werkt op een waarderende manier aan cultuur- en organisatieverandering. Met een no-nonsense en participatieve aanpak gebruikt ze verandering om meer bevlogenheid te creëren in teams en organisaties.CONTACT

Marthe@meauve-advies.nl
06-12991453This site was designed with Mobirise templates